Защо е важен дизайнът на вратите?

Вратите, като елемент от интериора на дома са предизвикателство за някои хора. Не винаги е лесно да се съчетаят модните тенденции, дизайна на дома и бюджета, с който разполагаме. Отдавна вече интериорните дизайнери не гледат на вратите само като на конструкционен детайл от жилището, а като на всяка друга част от обзавеждането по следните причини:

Заглавни елементи в интериора

Хората търсят разнообразие и уют и често обновяват интериора. Смяна на цвета на стените, нов диван или масичка за кафе, всеки малък детайл дава нова визия. Дори и да нямат тази възможност да купят нова мебел, могат да направят разместване и ефектът да е същият. Не така стоят нещата при интериорните врати. Те не могат да бъдат преместени, както бихме преместили шкаф, например.

Смяната им не е лесна задача, отнема време, средства и затова хората прибягват до това доста по-рядко. Следователно при избора на нови интериорни врати, трябва да сте сигурни, че отговарят на интериора, че наистина ви харесват и дизайна им ще понесе промени в останалите интериорни детайли.

Тъмна врата на светла стена

За разлика от другите мебели, които се използват по предназначение, в определени помещения, вратите са във всяка стая. Тяхната функция е едновременно да осъществяват преход между пространствата и да задават граница между тях. Другата важна роля, която играят е да определят атмосферата на даденото помещение. Тъмната врата ще придаде строгост, докато светлата внася простор. Без значение кой вариант ще предпочетете, уверете се, че вратата ще се вписва в интериорната концепция.

Друга важна особеност на вратите е, че те не могат да бъдат прикрити. На мебелите може да се вдъхне нов живот. Старият под може да бъде покрит с нов килим, старомодният диван може да се сдобие с нови модерни възглавници, върху надраната мазилка на стената може да се сложи картина – вариантите са много. Вратите обаче, винаги се виждат и то от всяка част на стаята. Разбира се, има врати, които позволяват обновление, като смяна на цвета, но това е трудоемък процес. Ако държите на уюта, изберете дизайн, който ще ви радва с години.

В последно време интериорните дизайнери работят усилено по все по-нови и модерни модели и избора се увеличава все повече. Вече спокойно можем да кажем, че на пазара на интериорни врати има за всекиго по нещо. Производителите работят с голям набор от модели изпълнени в богата цветова гама, така че вкусът и нуждите на всеки потребител да бъдат задоволени.